Често задавани въпроси

Най-често срещани въпроси
Какво трябва да направя, ако в очите ми попадне боя или грунд за дърво?.

Когато се борави с бои на базата на органични разтворители, грундове за дърво и др., винаги е препоръчително да носите предпазни очила. Ако все пак попадне такъв продукт в очите ви, изплакнете ги обилно с вода в продължение на поне 15 минути.

Ако окото все още е силно раздразнено след 15 минутното изплакване, потърсете медицинска помощ.

Аз съм изключително чувствителна към всички миризми и страдам от алергични реакции. Какви продукти мога да използвам, когато ремонтирам дома си?.

Хората, страдащи от алергии, трябва да избират само бои и лакове, които отговарят на най-добрите екологични и здравни изисквания. Нивата на емисии на тези продукти са толкова ниски, колкото тези на гипсокартон или мрамор. Примери за екологични продукти на фирма Полихим са висококачествената интериорна водоразредима боя „Грация Полумат“, водоразредимата интериорна латексна боя „Латекс Белисима“ или матовата водоразредимата интерорна боя „Партнер Професионал“.
Ако страдате от алергии, най-подходящата алтернатива за вашия паркет е висококачественият полиуретанов лак на Полихим–  „Поли лак за паркет“ на алкидна основа с полиуретанови добавки, еднокомпонентен, еластичен и много устойчив срещу надраскване и износване.

Добър избор за ново боядисване и освежаване на дървени повърхности (дървена дограма, градинска мебел, парапети, дървени къщи, огради) е и висококачествения водоразредим гланцов лак „Белла Водена“ на Полихим.
  Ако сте алергичен, не трябва да позволявате паркетните подови настилки да бъдат лакирани с лак съдържащ киселини.

Колко време продължава отделянето на различни съединения след нанасянето на бои и лакове? Колко време трябва да се чака, преди да се спи в прясно боядисана стая?

Нивото на летливите съединения зависи от размера на помещението, вентилацията, температурата, относителната влажност на въздуха, дебелината на всяка боя и сухотата на основния слой както и състоянието на основния материал и способността му да абсорбира боя. При по-малки помещения обикновено е достатъчно да не се ползват от 24 до 48 часа.

 

Ако алкидна боя или лак са нанесени на по-голяма повърхност или върху кухненски шкафове и мебели, трябва да се върнем в дома си след около седмица.

При използване на водо-разредими бои и лакове, стаите може да се използват на следващия ден или веднага след като изсъхнат напълно.
Хора, страдащи от алергии, бременните жени и малките деца трябва да избягват тези пространства за по-дълъг период от време.

Аз съм бременна в третия месец. Мога ли да помогна за освежаването на дома си?

Според нашата информация, ограниченото използване на водоразредимите интериорни бои на Полихим, не представлява риск за бъдещите майки. Препоръчваме обаче да избягвате боравенето с продукти на базата на органични разтворители или да прекарвате продължително време в помещения, които са били прясно боядисани с такива продукти. За интериорно боядисване препоръчваме водоразредима боя „Грация Полумат“, водоразредимата латексна боя „Латекс Белисима“ или матовата водоразредимата боя „Партнер Професионал“.

Какви бои и лакове са подходящи за стени, тавани и огради в животновъден обект или ферма?

Конете и кравите например облизват и дъвчат разделящите стени и дървени елементи, така че продуктите също трябва да бъдат безопасни за животни.
Ако стените и таваните са направени от бетон или друг подобен материал, може да ги боядисате с бои или латекси на водна основа на Полихим, като матовата водоразредимата интерорна боя „Партнер Професионал“ или водоразредимата интериорна латексна боя „Латекс Белисима“.

Лакът на водна основа „Белла Водена“ на Полихим е подходящ за дървените повърхности в оборите на фермата.
Дървените огради на фермата също могат да бъдат боядисани с лака „Белла Водена“. Ако животните ближат или гризат повърхностти, не трябва да се използват никакви органични грундове за дърво.
За различните метални повърхности в кравеферми, конюшни, хамбари и други подобни съоръжения препоръчваме антикорозионния емайллак на алкидна основа, с добавка на алуминиева паста, за защита на метални повърхности- „Сребърен Феролит“.